Mimari Tasarım, yapıların dış cepheleri başta olmak üzere taşıyıcı sistemleri ve iç mekanlarının mimari tasarımcılar tarafından tasarlanmasını ifade etmektedir. İçeriğimizde, sizlere mimari tasarımın sırları, unsurları ve mimari tasarımcıların en çok kullandığı tasarım programları hakkında bilgiler vereceğiz.
Mimari Tasarım Nedir?
Mimari Tasarım, inşa edilecek yapılarda talepler doğrultusunda tasarım ve mühendislik gerçekleri doğrultusunda yapılan tasarım çalışmalarını ifade eden bir süreçtir.
Mimari Tasarımcılar tarafından yapılan tasarım çalışmaları, sanat ve bilim ışığında ilerleyerek inşa edilmesi planlanan yapılarda işlev, estetik ve fonksiyon gibi kavramların bir arada çalışmasını sağlamaktadırlar. Mimarlığın kelime anlamı diğer bir ifadeyle, yapıların tasarımından inşaatına ardından anahtar teslimine kadar devam eden tasarım ve yönetim sürecidir.
İnşaat yapım aşamalarının ilk sıralarında yer alan mimari tasarım süreci, tasarlanan yapılarsa, işlevsellik, estetik ve fonksiyon gibi unsurları bir arada işlemelidir. Diğer bir açıdan, tasarımın boyutları sınırsız değildir. İnşaat mühendisliği kapsamında, mühendislerle birlikte çalışan mimari tasarımcılar, statik ve mekanik unsurları da dikkate almaktadırlar.
Mimari Tasarım bir yapının tasarlanmasından inşası ve yapının teslimine kadar uzanan geniş kapsamlı bir süreçtir. Mimari Tasarımcılar için hazırlanmış tasarım rehberini ziyaret etmeyi unutmayınız.
Nasıl Yapılır?
Mimari Tasarım süreci, müşteri talepleri doğrultusunda belirlenen konsept tasarım çalışmalarıyla başlamaktadır. Müşteri ve yüklenici arasında gidip gelen proje detayları, mimari çizim programları aracılığıyla 2D ve 3D olarak modellenerek sunum yapılmaktadır.
Mimari Tasarımın nasıl yapıldığına dair genel bir yol haritası sunulması gerekirse, aşağıdaki başlıklar uygun sırayla yazılabilmektedir;
- Müşteri istekleri talepleri doğrultusunda, araştırma yapılması
- Mimar Konsept Oluşturulması
- Mimari Taslak çizimlerin gerçekleştirilmesi
- Tasarımın geri dönüşlerle birlikte geliştirilmesi
- Mimari projenin son haline getirilmesi
- Mimari Teknik Çizimlerin gerçekleştirilmesi ve Mimari Paftaların oluşturulması
- İnşaat yapım sürecinin takip edilmesi
Yukarıda yer alan süreçler, mimari tasarımın ana odağı olan ilkeler doğrultusunda gerçekleştirilen tasarım çalışmalarıdır. İnşaat yapım sürecinin aşamaları olduğu unutulmamalıdır. Mimariyse işin başlangıcında yer alarak inşaatın tamamlanmasına kadar olayın içinde olan önemli bir teknik kısımdır.
Mimari Tasarım Programları
Mimari çizim programları, mimarlığa dair genel tasarım süreçlerinde kullanılan mimari tasarımda kullanılan bilgisayar yazılımlarını ifade etmektedir.
Günümüzde, tasarım çalışmalarının tamamına yakını bilgisayar programları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. 2D (iki boyutlu) tasarımların yanında 3D (üç boyutlu) modellemeler yapılabilmektedir. Bunlara ilaveten gerçekçi (realistik) mimari render çalışmalarıyla oldukça gerçekçi sonuçlar veren görüntüler ve videolara erişmek mümkündür.
Hometsy tasarımcıları tarafından hazırlanmış olan villa projesinde yer alan render çalışmalarını ve 3 boyutlu modellemeleri YouTube kanalımızdan görüntüleyebilirsiniz.
Mimari Tasarımda mimarların en çok kullandığı mimari çizim programları şunlardır;
- AutoCAD
- V-Ray
- Maya
- ArchiCAD
- Grasshopper
- Revit
- Rhino 3D
- SketchUp
- Dynamo
- Fusion 360
- Conclusion
- 3ds Max
Tasarım programları, bir nesnenin, yapıların ve bilişim ürünlerinin tasarımında kullanılan aracı yazılımlardır. Mimari Tasarımcıların en çok kullandığı mimari çizim programlarını, mimari çizimin sırlarını birlikte öğrenelim.
Mimari Tasarım Örnekleri Nelerdir?
Mimari tasarımın iç mekan tasarımından en belirgin olarak ayrıldığı tarafı, mimarinin dış mekana ve dış cepheye odaklanmasıdır. İç mekan tasarımındaysa, inşa edilen yapıların iç mekanları tasarlanarak dekorasyon çalışmaları yürütülmektedir.
Geçmişten günümüze mimari tasarımın şekillenmesinde rol oynamış birçok önemli mimari eser bulunmaktadır. Döneminde inşa edilmiş olan mimari yapılar, geçmişi anlamak ve dönemin şartlarını yansıtan önemli eserlerdir.
Geçmişten günümüze yer eden birçok önemli ikonik mimari yapı bulunmakla birlikte en dikkat çekici olanlarından bazıları şunlardır;
- Louvre Müzesi, Paris
- Taj Mahal, Agra
- Notre Dame, Paris
- Eyfel Kulesi, Paris
- Empire State Binası, New York
- Burj Khalifa, Dubai
- Taipei 101, Tayvan
- Pisa Kulesi, Pisa
- Transamerika Piramidi, San Fransisko
- Sydney Opera Müzesi, Sydney
- Kolezyum, Roma
- Cam Ev, New Canaan
- Shanghai Dünya Finans Merkezi, Shanghai
Türkiye’nin yapı ve tasarım rehberi strucare.com adresinde, mimar maaşları, mühendis maaşları yanında mimar ve mühendislerin mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak birçok önemli başlığa erişebilirsiniz.
Mimari tasarımı genel ve kısa bir özetle aktarmışsınız. İçeriğiniz için teşekkür ederim.
Güzel bir paylaşım olmuş. Mimari tasarımın önemini gayet iyi şekilde vurgulamışsınız.